linje textlinks
LÖRDAG 3 JUNI 2006

linje textlinks
Ingvar från Storvik hyllas - i Pamplona
  ingvar
Ingvar Jungefors, yxfabrikör i Storvik, har utsetts till årets Guiri, utlänning, i matadorernas huvudstad Pamplona i Baskien och ska firas både i midsommar i Storvik och den 8 juli i Pamplona. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM
 

STORVIK I går blev det officiellt att yxfabrikören Ingvar Jungefors i Storvik blir årets utlänning, guiri, i Pamplona i Baskien.
Men det beror inte på företagets yxor utan snarare att han i 37 år har varit en flitig besökare i Baskien och även vandrat pilgrimsledens 74 mil.
- Folk känner ju igen mig och det har varit både artiklar och TV-program, säger han.Ingvar Jungefors kom som nyutbildad ingenjör på jobb till Baskien och Pamplona. Sedan blev han fast. Själv säger han att en starkt bidragande orsak är den goda maten.
- Den spanska maten kan man inte äta, men den baskiska är otroligt fin, säger han.
Under åren har han och makan gått hela pilgrimsleden. Den är 74 mil och den första rundan blev klar för några år sedan.
Nu är de inne på den andra rundan och har hunnit 20 mil. De brukar gå någon vecka och hålla ett tempo på runt två mil om dagen. Ingvar hoppas att med åren hinna med en ny komplett runda på Pilgrimsleden. Även i år blir det några mil, men först till hösten.
­ Det är för varmt på sommaren, säger han.
Genom åren har han fått många vänner runt om i Baskien och blivit något av en kändis.
Inte minst för att han genomfört pilgrimsleden. En led som även heliga Birgitta gick för närmare 600 år sedan. Ingvar tycker att det känns speciellt att vandra i hennes fotspår.
På midsommarafton får han ta emot utmärkelsen i Storvik som årets guiri i Pamplona. Bakom står företaget Kukuxumusa, ett stort företag som arbetar inom bland annat turistbranschen.
- Det blir utanför Lyran och vi gör en fest med baskiska förtecken, säger han.
Han tycker att det är skojigt att bli uppmärksammad, men tar inte så allvarligt på det hela. Även om han troligen är den förste svensken att få utmärkelsen
- Förra året gick den till en dam från New York och året före till en flicka från Nya Zeeland, så priserna sprids över världen, menar han.
Utanför Lyran blir det också uppvisning av en professionell yxhuggare som visar hur man tävlar i att med yxa kapa en stock. En hisnande uppvisning där huggaren står på stocken och hugger av den mellan fötterna.
Det gäller att ha en rätt skaftad yxa och vara säker så att inte fötterna stryker med.
­ Men det är inga yxor som vi tillverkar, säger han och hälsar alla välkomna att ta del av uppvisningen som blir den första i Sverige.
Uppvisningen är en del av de lantsporter, Deportes rurales, som finns i Baskien där man även tävlar i stenlyft. Sporterna utövas vid olika fester.
Efter festligheterna i Storvik åker Ingvar Jungefors till Baskien för att firas på Guiris dag, den 8 juli. Det blir festligheter i Pamplona, stor mottagning och presentation. Då ska han vara klädd i Pamplonadräkten: vit skjorta, vita byxor och röd halsduk.
- Och är jag inte känd tidigare så lär jag bli det då. Förra året fanns 15 tidningar och TV på plats när det årets guiri fick ta mot priset, säger han.
Han kommer efter festligheterna att stanna några dagar i Baskien, och i höst fortsätter han vandringen på pilgrimsleden.

Ulf Granström
026-15 96 23
ulf.granstrom@gd.se

www.gd.se