linje textlinks
SÖNDAG  25 JUNI 2006
linje textlinks
Yx-Ingvar prisad av baskisk delegation
 
En baskisk huggare bjöd på en imponerande uppvisning. Foto: Annakarin Björnström
 

STORVIK
Ingvar Jungefors är i Sverige mest känd för sina yxor. Men när en delegation från spanska Baskien i går besökte Storvik för att tilldela honom utmärkelsen "Guiri del año" var det andra egenskaper som premierades.


Några förbipasserande stannade förvånat upp när de såg den något udda samlingen människor utanför Lyran i Storvik i går. Här skymtades en baskisk kraftkarl med en yxa i hösta hugg, en kvinna i svensk folkdräkt och mitt i alltihop en strålande stolt Ingvar Jungefors iklädd traditionell rödvit baskisk klädedräkt och med blomsterkrans på knoppen.

Orsaken var att före detta yxdirektör Jungefors skulle tilldelas utmärkelsen "Guiri del año", ungefär "Årets utlänning" i Baskien. Anledningen är hans stora kärlek till regionen - de senaste 37 åren har han besökt staden Pamplona varje år.
- Jag älskar allt med Baskien: maten, naturen, människorna. Och vinet får man ju förstås inte glömma, säger Ingvar Junge­fors och skrockar.
Under firandet i går fick han en fin plakett innan det var dags för uppvisning av en traditionell baskisk sport, så kallad "Deporte rural".
Den baskiske huggaren placerade sig ovanpå fyra tjocka stockar och högg sig sedan i en imponerande kraftuppvisning igenom allihop med hjälp av yxor. Allt under stort jubel från de församlade åskådarna.

Tillsammans med hustrun Britt-Marie, för övrigt kvinnan i den svenska folkdräkten, har han gått hela den 74 mil långa pilgrimsleden i Baskien. I sommar bär det av till regionen ännu en gång. Den 8 juli blir det nämligen stor prisceremoni med fin middag under San Fermin-festivalen i Pamplona.
Men Ingvar Jungefors tänker inte delta i den berömda tjurrusningen genom Pamplonas gator:

- Tok heller. Jag är alldeles för gammal. Jag får titta på den på tv istället, säger han och skrattar stort.

Frida Pettersson
026-159612
frida.pettersson@gd.se

www.gd.se